Wat is rente?

Wanneer u besluit om geld te lenen bij een kredietverstrekker dan moet u over het geleende bedrag rente betalen. Naast het terugbetalen van de lening betaalt u over het geleende bedrag ook rente. Uiteindelijk zult u meer betalen dan dat u daadwerkelijk heeft geleend. In dit artikel leest u meer achtergrondinformatie over rente en welke nadelen met het lenen van geld verbonden zijn.

Betalen van rekeningen

Het is erg belangrijk om te weten dat geld lenen uiteindelijk ook geld kost. Zorg er daarom voor dat uw financiële plaatje klopt zodat u niet in de schulden komt. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Heeft u toch geld nodig? Dan is het verstandiger om dit bij vrienden of familie te lenen en hierover duidelijke afspraken te maken wanneer u het geleende bedrag terugbetaalt. Dit bespaart een hoop kosten die u wel moet maken wanneer u besluit om geld te lenen bij een kredietverstrekker.

Lenen van geld bij een kredietverstrekker

Zit u erover na te denken om geld te lenen bij een kredietverstrekker? Dan is het verstandig om goed in te zien welke regels er gelden bij het lenen van geld. Het is belangrijk om te weten dat geld lenen geld kost. De krediet verstrekker of financiële instelling leent u het geld. U krijgt vervolgens het afgesproken bedrag en u betaalt in kleine stapjes het geleende bedrag inclusief rente terug. Over de gehele looptijd zal het bedrag dat terug betaald moet worden hoger uitvallen dan het geleende bedrag.

Eén veel gebruikte vorm van geld lenen is een hypotheek. Een hypotheek is een lening waarmee het mogelijk is om bijvoorbeeld een huis te kopen of om een verbouwing voor uw huis te realiseren. Er zijn verschillende hypotheekvormen die u samen met u hypotheekverstrekker kunt bespreken. Hier geldt ook voor dat over het geleende bedrag een bepaald rentepercentage betaald moet worden. Het te betalen bedrag aan rente is afhankelijk van de hypotheekvorm.

Naast deze veel gebruikte vorm van het lenen van geld zijn er ook andere vormen van leningen, onder andere:

  • Doorlopend krediet: deze lening kunt u gebruiken als u niet exact weet hoeveel geld u wilt lenen. Deze vorm van geld lenen is flexibel.
  • Persoonlijk krediet: u weet precies hoeveel geld u wilt lenen. Deze manier van geld lenen is veiliger dan geld lenen via een doorlopend krediet.

Schulden en het BKR

Kunt u om een bepaalde reden uw rekeningen niet meer betalen? Dan zal dit hoogstwaarschijnlijk aangegeven worden bij het BKR. Het BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. De aantekening die het BKR hiervan maakt kan vervelende gevolgen hebben wanneer u besluit om een nieuwe lening aan te vragen. Het is daarom verstandig om elke maand een overzicht te maken wat de inkomsten zijn en waar u uw geld aan uitgeeft. Doormiddel van dit overzicht kunt u direct zien waar u op kunt besparen. Hierdoor kunt u al vele problemen voorkomen en de rekeningen op een normale manier betalen. U met een duidelijk financieel plaatje niet snel in aanmerking komen met schuldsanering.

Let op! Niet Halal, wel erg goedkoop!!