De halal hypotheek: wat is dat?

Algemene informatie over de halal hypotheek

Een halal hypotheek is een hypotheek die speciaal geïntroduceerd is voor moslims. De term halal houdt in dat de hypotheek volgens de Sharia, ofwel de Islamitische leer, rein is. Dit betekent dat moslims de hypotheek zonder problemen aan kunnen schaffen, omdat de hypotheek volgens de normen en waarden van hun leer past. Ben je een moslim en wil je een huis kopen, dan kun je dus gebruik maken van een halal hypotheek zonder enige problemen te ervaren door tegen de Islamitische leer in te gaan.

Waarom is de halal hypotheek geïntroduceerd?

De reden dat de halal hypotheek is geïntroduceerd, is vanwege het feit dat een standaard hypotheek niet bij de normen en waarden van de Islamitische leer past. Dit komt omdat een standaard hypotheek rente bevat en rente volgens de Islamitische wetten niet halal is. Zo wordt er in de Islamitische leer verkondigd dat het betalen of ontvangen van rente niet rein is, omdat dit een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering is. Om ervoor te zorgen dat moslims toch een woning kunnen kopen met een hypotheek zonder dat zij tegen de Islamitische leer in gaan, is daarom de halal hypotheek ontwikkeld.

Hoe werkt de halal hypotheek?

Omdat er geen rente wordt betaald bij de halal hypotheek en banken toch iets willen verdienen aan het verschaffen van de hypotheek, zit de halal hypotheek iets anders in elkaar dan standaard hypotheken. Heb je bijvoorbeeld een huis gezien dat je graag wil kopen, dan koopt de bank dit huis voor jou. Vervolgens verkoopt de bank het huis aan jou, waarbij je iedere maand een bepaald bedrag aan kosten moet overdragen aan de bank. En omdat de bank het huis voor iets meer aan jou verkoopt dan de bank het zelf gekocht heeft, verdient de bank alsnog geld aan de hypotheek zonder rente te vragen.

Let op! Niet Halal, wel erg goedkoop!!