Wat is een BKR notering?

Iedereen die in Nederland een (Halal)lening aangaat, staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dit betekent niet dat u een negatieve notering heeft. Deze gegevens worden voornamelijk bijgehouden om te voorkomen dat mensen meer gaan lenen dan ze kunnen en dient niet zoals vele mensen denken om te verbieden dat iemand een lening krijgt. Zo is het voor iedere financiële instelling mogelijk om te controleren welk bedrag je hebt geleend bij een bepaalde geldverstrekker. Deze gegevens blijven voor een periode van 5 jaar zichtbaar in het systeem na het afbetalen van het krediet. Als u betalingsachterstanden heeft worden deze ook geregistreerd.

U voorkomt beter een negatieve BKR notering

BKR registratie is dus, in tegenstelling tot wat velen denken, niet nadelig. Het zorgt ervoor dat u zich moeilijker in de problemen kan werken op financieel vlak. Wanneer u uw lening afbetaald zonder betalingsachterstanden is de BKR notering tevens het bewijs van goed financieel gedrag waardoor banken u zelfs sneller een nieuwe halal geldlening zullen geven. Een negatieve BKR notering krijgt u dus wanneer u veel problemen hebt met het terugbetalen van uw leningen. Dit kan betekenen dat banken u behouden voor het aangaan van een nieuwe halal lening zodat u zich niet dieper in de schulden kan werken.

Wat houdt het BKR allemaal bij?

Het BKR registreert de volgende gegevens over uw financieel gedrag: het bedrag dat u geleend hebt of het bedrag dat u maximaal kan uitbesteden via een krediet, de startdatum van het krediet, de einddatum of overeenkomst van het krediet, de uiteindelijke einddatum, het soort krediet en eventuele bijzonderheden tijdens de looptijd van het krediet. Bijzonderheden worden aangeduid met een letter. Zo heeft u een A notering (achterstand) of een H notering (herstel).

Betekent een negatieve BKR notering dat u nooit meer kan Halal geld kunt lenen?

Neen, het betekent niet dat als u vroeger problemen hebt gehad met afbetalingen dat u dit nu opnieuw zou doen. Als u alle betalingsachterstanden hebt opgelost blijven deze gegevens slechts voor een periode van 5 jaar zichtbaar in het systeem na afloop van het krediet. Na die 5 jaar zult u dus zonder problemen opnieuw kunnen lenen. Als er geen gegevens meer beschikbaar zijn bij het BKR zal de bank zijn besluit maken rekening houdend met uw inkomen of gezinsinkomen. In vele gevallen is het ook nog steeds mogelijk om geld te lenen met een negatieve BKR notering, maar dan zal de rente op deze lening een stuk hoger liggen wat u uiteindelijk veel meer geld zal kosten. Dit wordt afgeraden.

Uw eigen Credit Card zonder BKR toetsing!