Wat houdt het nou eigenlijk precies in?

Geld lenen zonder rente te betalen

In Nederland en andere Europese landen is het gebruikelijk om rente te betalen over een lening. Het betalen van rente wordt in al deze landen gezien als een soort vergoeding voor de geleverde dienst van een bank of een andere financiële instelling. Soms kan het echter zo zijn dat bepaalde mensen, vanwege bijvoorbeeld hun geloofsovertuiging, geen rente willen betalen over geleend geld. Dit kan voor problemen zorgen, omdat bij grote aankopen, zoals dat van een huis, vaak toch echt geld geleend moet worden. Een zogenoemde halal hypotheek of halal lening, die aangeboden worden door banken die islamitisch bankieren, kan in zulke gevallen uitkomst bieden.

Wat houdt zo’n halal hypotheek of halal lening precies in?

Als je geen rente wilt betalen over je lening die je wilt afsluiten voor de aankoop van een woning, zal je dus langs moeten gaan bij een bank die islamitisch bankieren aanbiedt. Dit betekent namelijk dat de bank in eerste instantie je huis zelf koopt. Vervolgens los jij niet elke maand een bepaald bedrag af waar nog wat rente over berekend wordt, zoals bij een gewone lening het geval is, maar verkoopt de bank het huis aan jou voor een wat hoger bedrag dan het eerste aankoopbedrag. Zodoende betaal jij geen rente en maken zij toch winst. Door er een lening van te maken, is het wel gewoon mogelijk om in termijnen te betalen.

De reden om te lenen zonder rente

We hebben nu besproken hoe je geld kunt lenen zonder daar rente over te betalen, maar nog niet waarom je dat zou willen. Uiteraard is daar maar één reden voor: in de Koran staat dat het vragen van rente een onrechtmatige manier is van vermogensvermeerdering. Er wordt immers geld verdiend op basis van een vermogen, niet op basis van werk en inzet.