3 redenen om islamitisch te bankieren

Islamitisch bankieren betekent het afhandelen van je bankzaken, zoals het lenen van geld, bij een Islamitische bank. Een Islamitische bank is een bank die bepaalde diensten levert, die speciaal bedoeld zijn voor mensen die leven naar het woord van de Koran, voor moslims dus. Tot deze diensten behoren onder andere de halal lening en de halal hypotheek, waarbij moslims geld kunnen lenen zonder naast. Daarnaast houden Islamitische banken ook op andere gebieden rekening met de regels uit de Koran.

1. Gewone banken vragen rente

De voornaamste reden om als moslim specifiek islamitisch te bankieren, is dat je bij islamitische banken geld kan lenen zonder rente te betalen, iets wat bij gewone banken doorgaans niet kan. Dit heeft uiteraard niet als doel geldelijk gewin. Integendeel: als je als moslim bij een islamitische bank geld leent, doe je dat omdat er op dat moment geen geld verdiend wordt door rente. Volgens de Koran is dat namelijk een verboden vorm van vermogensvermeerdering en dient het dan ook tegengegaan te worden. Om die reden hebben islamitische banken met hun halal hypotheek en halal leningen dan ook een heel ander systeem opgezet, waarbij een huis in eerste instantie door de bank wordt aangeschaft en vervolgens met een kleine winst, als vergoeding, wordt doorverkocht aan de klant. Deze klant kan het bedrag dat hiermee gemoeid gaat dan vaak in termijnen betalen.

2. Gewone banken doen zaken met onethische bedrijven en instellingen

Een andere reden om als moslim niet in zee te gaan met een gewone bank, is dat deze mogelijk zaken doen met bedrijven die volgens de Koran onethisch zijn. Zo kan het zo zijn dat een Nederlandse bank bijvoorbeeld ook een gokhal financiert, iets wat volgens de Koran niet goed te keuren valt. Islamitische banken mijden zulke zakenpartners dan ook.

3. Gewone banken doen aan speculatie

Tot slot doen gewone banken aan speculatie. Daarmee wordt bedoeld dat ze proberen winst te maken door waardepapieren en goederen in te kopen en vervolgens weer te verkopen, aan de hand van de veranderende economische situatie. Ook dit is een vorm van onrechtmatige vermogensvermeerdering, volgens de Koran, en dient dus vermeden te worden. Dit vermijden gebeurt dus ook door niet bij dergelijke banken geld te lenen.