Voor wie is halal geld lenen?

Halal geld lenen: geld lenen zonder rente

‘Halal geld lenen’ is een term die je de laatste tijd steeds vaker hoort. Het betreft een leningsconstructie waarbij er geen rente betaald hoeft te worden door de lener, waardoor je in feite dus de mogelijkheid krijgt tot geld lenen zonder rente. Nu willen we natuurlijk allemaal wel geld lenen zonder rente, maar is deze leningsconstructie voornamelijk geschikt voor één doelgroep. Welke doelgroep dit betreft en waarom deze doelgroep baat heeft bij halal geld lenen, lees je in dit artikel.

De doelgroep voor halal geld lenen

Zoals de naam al verklapt, is halal geld lenen voornamelijk interessant voor moslims. Dit komt omdat moslims volgens de Islamitische leer geen rente mogen ontvangen of mogen betalen, waardoor standaard leningen automatisch niet geschikt zijn voor deze doelgroep. Om ervoor te zorgen dat moslims toch geld kunnen lenen, bijvoorbeeld bij het kopen van een woning, is halal geld lenen in het leven geroepen. Bij deze leningsconstructie wordt er geen gebruik gemaakt van rente, maar verdienen banken op het verstrekken van een lening door extra kosten bij de lening op te tellen die niet onder de noemer ‘rente’ vallen.

Het voordeel van halal geld lenen voor moslims

De reden dat we de term ‘halal geld lenen’ steeds vaker horen, heeft te maken met het feit dat halal leningen steeds populairder worden in ons land. Dit komt omdat halal geld lenen een groot voordeel met zich meebrengt voor moslims, namelijk het feit dat moslims met deze lening alsnog geld kunnen lenen zonder tegen de regels van de Islamitische leer in te gaan. Voor andere mensen heeft de lening geen meerwaarde omdat er alsnog geld betaald moet worden aan de bank om geld te lenen, maar voor moslims is de lening de perfecte oplossing voor het aansluiten van een lening die bij hun leefstijl past.