Hoe werkt de halal hypotheek?

De halal hypotheek: een korte introductie

Als je een huis wil kopen, heb je vaak zelf niet voldoende geld om de kostprijs van de woning in één keer te voldoen. Daarom kopen de meeste mensen een woning met een hypotheek, waarbij de bank als kredietverstrekker hulp biedt bij het kopen van een woning door de kostprijs van de woning te voldoen en deze kostprijs iedere maand in delen terug te krijgen inclusief rente. Maar wat als je moslim bent en om deze reden geen rente mag betalen aan de bank, kun je dan nog wel een woning kopen? Jazeker, want voor moslims is er de halal hypotheek.

De halal hypotheek: een hypotheek zonder rente

De reden dat veel moslims moeite hebben met het kopen van een woning, heeft te maken met het feit dat het betalen van rente volgens de Islamitische leer niet toegestaan is. Dit komt omdat de Islamitische leer het betalen van rente als een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering wordt gezien, waardoor men het niet toestaat om mee te werken aan deze vorm van het vermeerderen van het vermogen. Om ervoor te zorgen dat moslims toch een woning kunnen kopen met hypotheek, is de halal hypotheek ontwikkeld. Deze hypotheek werkt niet op basis van rente, maar wordt op een andere manier gebruikt. Welke manier dit precies is, lees je in onderstaande alinea.

De werking van de halal hypotheek

Als je een woning koopt met een halal hypotheek, vraag je de bank om de kostprijs van de woning te betalen. Volgens start je met het terugbetalen van de woning door iedere maand een deel van het aankoopbedrag aan de bank te geven, net zoals bij een gewone hypotheek het geval is. Echter, waar men bij een gewone hypotheek rente op de kostprijs rekent, doet men dit bij een halal hypotheek niet. Bij een halal hypotheek verdienen de banken namelijk geld door de verkoopprijs iets te verhogen ten opzichte van de kostprijs, bijvoorbeeld met 10.000 euro, zodat de bank alsnog wat geld verdient op het verstrekken van de hypotheek.

Let op! Niet Halal, wel erg goedkoop!!