Geld lenen zonder rente

Geld lenen zonder rente: speciaal voor moslims

Als je moslim bent en geld wil lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen, kan dit erg lastig zijn. Volgens het Islamitische geloof is het namelijk verboden om geld te lenen met rente, waardoor veel standaard leningen voor het kopen van een huis of het doen van een aankoop niet bij jouw geloofsovertuiging passen. Wil je toch geld lenen, maar wil je de regels van de Koran niet overtreden? Kies dan voor geld lenen zonder rente door middel van een halal lening. Meer over de halal lening, lees je in onderstaande tekst.

In de Koran worden vele verschillende onderwerpen besproken, waaronder het onderwerp ‘riba’. De term ‘riba’ staat voor rente: een verschijnsel dat in de Koran wordt gezien als een onaanvaardbare manier van vermogensvermeerdering. Omdat de Koran niet achter het gebruik van rente als vermogensvermeerdering staat, is het voor moslims verboden om geld te lenen met rente. Echter, omdat de meeste leningen in Nederland met rente worden afgesloten, betekent dit dat je als moslim meteen minder keuze hebt bij het afsluiten van een lening. Om ervoor te zorgen dat je als moslim gewoon geld kan lenen zonder tegen de regels van de Koran in te gaan, zijn er daarom halal leningen geïntroduceerd. Dit zijn leningen zonder rente, waardoor je als moslim de mogelijkheid krijgt tot geld lenen zonder rente.

Waar kan ik geld lenen zonder rente?

Je kunt geld lenen zonder rente bij een financiële instelling die zich richt op Islamitisch bankieren. Dit betekent dat de financiële instelling geen rente vraagt bij het verstrekken van leningen, maar ook geen zaken doet met onethische bedrijven (bedrijven in de seksbranche, muziekbranche, gokbrache, wapenbranche en bedrijven die in varkensvlees handelen) en bedrijven die zich bezig houden met speculatie. Houdt een bank zich aan al deze regels, dan wordt een financiële instelling geaccepteerd als bank voor Islamitisch bankieren en kun je hier zonder enige zorgen geld lenen zonder rente.

In Nederland worden er steeds meer financiële instellingen voor Islamitisch bankieren geopend, waar je als moslim terecht kunt voor geld lenen zonder rente. Zo vind je de Attijariwafa Bank en de Chaabi Bank in de Randstad, maar zijn er ook Nederlandse banken die steeds meer gaan experimenteren met Islamitisch bankieren. Wil je geld lenen zonder rente en je aan de regels van de Koran houden als je geld leent, dan kun je bij één van deze financiële instellingen voor Islamitisch bankieren terecht. De verwachting is dat er in de toekomst nog meer financiële instellingen voor geld lenen zonder rente in Nederland worden geïntroduceerd.