Halal geld lenen

Halal geld lenen: hoe werkt dat?

Als je geld leent, heb je bijna altijd te maken met rente. Door deze rente is het te lenen bedrag uiteindelijk hoger dan het bedrag dat je op contract leent, omdat er een klein bedrag aan rente op het te lenen bedrag komt. Heb je een hoge rente, dan kan een lening uiteindelijk veel duurder uitvallen dan je in eerste instantie verwacht had. Hierdoor komen mensen die veel geld lenen regelmatig in de problemen.

Lenen zonder rente is voor mensen met het Islamitische geloof de enige mogelijkheid om geld te lenen. Dit komt omdat het volgens de Koran verboden is om geld te lenen en hierbij rente te betalen, omdat rente wordt gezien als een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering. Daarom staat in de Koran vermeldt dat ‘riba’ (rente) niet geoorloofd is, waardoor het lenen van geld met rente volgens de Koran niet mag. Moslims mogen dus geen geld lenen als er rente wordt betaald, waardoor de meeste leningen voor moslims niet geschikt zijn. Om ervoor te zorgen dat moslims toch geld kunnen lenen, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, zijn er voor hen speciale leningen in het leven geroepen. Deze speciale leningen zonder rente, worden ook wel ‘halal leningen’ genoemd.

Halal geld lenen: geld lenen voor moslims

Als je kiest voor halal geld lenen, hoef je geen rente te betalen. Koop je bijvoorbeeld een huis met een halal hypotheek, dan is jouw huis op papier eigendom van de financiële instelling of bank. Na een afgesproken periode verkoopt de financiële instelling of bank het huis met winst aan de eigenaar, waarbij het aankoopbedrag plus winst voor de bank in termijnen wordt terugbetaald aan de financiële instelling of bank. Zonder rente weliswaar, want halal geld lenen is altijd geld lenen zonder rente. In feite leen je bij halal geld lenen dus niet met rente, maar met een doorberekening van de winst voor de financiële instelling of bank.

Door de mogelijkheid om geld te lenen zonder rente door middel van halal geld lenen, is het voor moslims alsnog mogelijk om geld te lenen en bijvoorbeeld een huis te kopen. Door middel van halal geld lenen worden de regels in de Koran namelijk netjes nageleefd, maar heb je toch de mogelijkheid om bijvoorbeeld een woning aan te schaffen of een andere grote aankoop te doen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen kiezen voor halal geld lenen, want dit is simpelweg een prettige manier om toch te kunnen lenen zonder rente.