Halal lening

De halal lening: een korte introductie

Als je moslim bent en jouw geloofsovertuiging goed door wil voeren in jouw dagelijks leven, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo mag je natuurlijk geen varkensvlees nuttigen, maar zijn er ook andere regels in de Koran die jouw beslissingen kunnen beïnvloeden. Eén van deze regels in de Koran, is de stelling dat rente (ook wel ‘riba’ genoemd) niet toegestaan is voor moslims. Volgens de Koran is rente namelijk een onaanvaardbare manier om een vermogen te vergroten, waardoor moslims niet met rente zaken mogen doen. Doe je dit wel, dan overtreed je de regels in de Koran en voer je jouw geloofsovertuiging dus niet goed door in jouw dagelijks leven.

Omdat moslims niet geld mogen lenen met rente, moest er voor deze doelgroep een andere lening worden bedacht om toch geld te kunnen lenen. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen, dan is de kans groot dat je dit grote bedrag niet op je rekening hebt staan en dus gebruik moet maken van een lening. Om ervoor te zorgen dat moslims in dit soort situaties toch geld kunnen lenen en hierbij niet in de problemen kunnen komen met oog op hun geloofsovertuiging, is daarom de Halal lening in het leven geroepen. Meer over de Halal lening, lees je in onderstaande tekst.

Geld lenen zonder rente met de Halal lening

Als je geld leent met een Halal lening, hoef je geen rente te betalen. Hierdoor zijn de Halal leningen perfect geschikt voor mensen met het Islamitische geloof, die door hun geloofsovertuiging niet in aanraking mogen komen met rente maar toch een lening nodig hebben om bijvoorbeeld een huis te kopen. In plaats van rente, wordt er bij een Halal lening namelijk een andere vorm van financiering aangehouden. Deze financiering is toegestaan volgens de Koran, maar zorgt er wel voor dat financiële instellingen je als moslim alsnog geld willen lenen zonder rente.

Koop je bijvoorbeeld een huis met een Halal lening of een zogeheten Halal hypotheek, dan blijft het betreffende huis gewoon in eigendom van de bank. Na een specifieke periode die in een contract wordt vastgelegd, verkoopt de bank het huis met winst aan de eigenaar. Het aankoopbedrag plus winst voor de bank, wordt vervolgens zonder rente in termijnen terugbetaald. Op deze manier profiteren de bank alsnog van de koop (namelijk met een doorberekening van de winst in de prijs van het huis), maar hoef je als moslim geen rente te betalen. Een Halal lening is dus uitermate geschikt voor moslims die bijvoorbeeld een huis willen kopen, maar ook aan hun geloof vast willen houden.