Halal hypotheek

Een huis kopen met een Halal hypotheek

Als je een huis wil kopen, moet je vaak in één keer veel geld betalen aan de bank. Omdat de meeste mensen de grote bedragen van de koop van een huis niet op hun rekening hebben staan, moeten de meeste mensen geld lenen bij de bank om een huis te kunnen kopen. Heb je het Islamitische geloof, dan kan dit voor problemen zorgen.

Als je geld leent bij de bank om een huis te kopen, betaal je namelijk altijd rente. En omdat rente in de Koran wordt bestempeld als een onaanvaardbare manier van vermogensvermeerdering en dus Haram is, kun je als moslim dus problemen ervaren bij het kopen van een huis. Je mag namelijk geen rente betalen volgens jouw geloofsovertuiging, terwijl de bank dit wel van je verwacht. Heb je niet voldoende financiële middelen om een woning te kopen zonder een lening van de bank, dan zit je dus eigenlijk gevangen tussen twee beslissingen.

Om ervoor te zorgen dat moslims ook een huis kunnen kopen en met deze koop niet tegen hun geloofsovertuiging in gaan, is de Halal hypotheek geïntroduceerd. Met deze speciale hypotheek hebben moslims de mogelijkheid om gewoon een huis te kopen bij de bank, zonder dat zij hier rente over moeten betalen. Hoe een Halal hypotheek precies werkt, lees je op deze pagina.

Een Halal hypotheek: hoe werkt dat?

Als je een huis koopt met een zogeheten Halal hypotheek, kun je jouw nieuwe woning gewoon aanschaffen bij de bank met een lening. Echter, het verschil tussen een gewone hypotheek en een Halal hypotheek, is het feit dat je bij een Halal hypotheek geen rente hoeft te betalen. Hierdoor is de lening niet langer Haram, maar kun je deze gewoon Halal afsluiten.

Omdat banken natuurlijk toch iets willen verdienen aan jouw lening, wordt er op een andere manier gehandeld bij het afsluiten van een Halal hypotheek. In plaats van winst te maken op de rente die banken van kopers ontvangen, ontvangen banken namelijk een andere vorm van winst. Dit werkt als volgt. Als je een huis koopt met een Halal hypotheek, blijft dit huis in eigendom van de bank waar je een lening afsluit. Na een bepaalde periode, die je altijd vastlegt in een contract, koop je het huis over van de bank. Hierbij betaal je geen rente, maar wordt er wel een bepaald bedrag aan winst voor de bank doorberekend. Door deze winst te betalen, krijgen banken alsnog de winst op hun verkochte huis en hoef jij als moslim geen rente te betalen op jouw lening.