Halal geld lenen: een korte introductie

Wat is halal geld lenen?

De term halal staat voor ‘rein’. Als iets halal is, betekent dit dat het binnen de regels, normen en waarden van de Islamitische leer past en dus zonder enige problemen aangeschaft of gebruikt kan worden door moslims. Een lening die halal is, is dus in feite een lening die binnen de regels van de Islamitische leer passen. Dit betekent dat de lening geen rente bevat, omdat het ontvangen en betalen van rente volgen de Islamitische leer niet is toegestaan. Kortom: halal lenen betreft het lenen van geld zonder rente te betalen, waardoor het lenen van geld ook toegankelijk is voor moslims die volgens de Islamitische leer leven.

Hoe werkt halal geld lenen?

Het afsluiten van een halal lening werkt in feite hetzelfde als het afsluiten van een gewone lening. Zo krijg je van de kredietverstrekker het geleende geld op je rekening gestort na het tekenen van het contract, waarna je het geleende bedrag vervolgens in delen terug kan betalen. Het enige verschil tussen de halal lening en de standaard lening, is het feit dat je bij halal geld lenen geen rente hoeft te betalen. Wat je wel betaalt aan de bank, is een extra kostprijs voor het verstrekken van de lening. Leen je bijvoorbeeld 10.000 euro, dan betaal je bij het terugbetalen 11.000 euro terug.

Waar kan ik halal geld lenen?

Je kunt halal geld lenen bij banken die volgens de Islamitische leer zijn goedgekeurd. Dit zijn banken die geen rente vragen, maar ook niet investeren in zaken die niet halal zijn volgens de Islamitische leer. Denk hierbij aan fabrieken die varkensvlees verwerken, maar ook aan casino’s of bedrijven die in de seksindustrie werken. Op internationaal niveau zijn er diverse banken die volgens de Islamitische leer zijn goedgekeurd en dus de mogelijkheid geven tot halal geld lenen en steeds meer van deze banken vestigen zich ook in Europa.

Let op! Niet Halal, wel erg goedkoop!!