Goedkoop geld lenen?

Nadat eerder kleine kredietverstrekkers hun rentes verlaagden volgen nu ook de grotere leningverstrekkers (Defam, Interbank en Freo) met het verlagen van hun rentes. Lenen kan nu dus nog goedkoper!

Rentedaling leningen

De rentedaling wordt veroorzaakt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen heeft genomen. Banken kunnen nu geld lenen tegen een zeer lage rente van slechts 0,15%. De ECB heeft deze maatregelen genomen zodat banken goedkoop geld kunnen uitlenen aan consumenten en bedrijven. Een andere reden voor de rentedaling is dat er sprake is van een toename van de concurrentie tussen geldverstrekkers. Nieuwe geldverstrekkers zoals Lendico, Findio en Sygma bieden nu ook leningen aan met lage rentes.

Lage rente nu is voordelig, maar deze kan ook weer stijgen

De AFM maakt zich wel zorgen dat consumenten i.v.m. de lage rente te veel gaan lenen. Daardoor zou men onverantwoorde risico’s nemen om rendement te halen. Sparen levert in ieder geval nauwelijks nog iets op. Dat is dan ook de reden dat consumenten op zoek gaan naar financiële producten met meer rendement. Daarmee neemt ook het risico toe. Op het moment dat de rente stijgt kan men in de financiële problemen terecht komen. Door de lage rente kunnen consumenten nu meer lenen dan wellicht op de lange termijn verstandig is. Wanneer de rente op een lening stijgt kan het zo zijn dat consumenten in de problemen komen. Daarom is het belangrijk om een goede financiële planning te hebben op het moment dat u geld gaat lenen.

Hoogte leenbedrag afhankelijk van uw situatie

Hoeveel geld u kunt lenen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld uw geboortedatum, woonsituatie en inkomenshoogte zijn bepalende factoren. Het maken van een vergelijking of het aanvragen van een offerte voor een geldlening is de beste manier aan een goedkope lening te komen. Voordat u geld gaat lenen is het altijd aan te raden om een vergelijking van leningen te maken. Op deze manier ziet u direct hoeveel rente u bij welke geldlening / geldverstrekker (bijvoorbeeld een bank of online leningverstrekker) moet betalen. U kiest zo altijd de goedkoopste geldlening uit.

Kies een lening bewust en die bij uw situatie past

Goedkoop geld lenen is mogelijk, maar u dient wel bewust te kiezen. Kies dan ook altijd een lening die bij u past. Niet alleen het rentetarief is belangrijk let vooral ook op de voorwaarden van de lening die u aangaat. Een goedkope lening kunt u kiezen door te letten op de totale kosten van een lening. Op deze manier voorkomt u dat een goedkope lening een duurkoop wordt.

Looptijd
Een lening waarbij de maandlasten laag zijn kan op het eerste gezicht een goedkope lening lijken. Maar er geldt: hoe eerder u uw lening aflost, des te lager zijn de kosten. Een goedkope lening gaat meestal gepaard met een lange looptijd. In dat geval bent u uiteindelijk dus meer kwijt dan wanneer u een lening kiest met een iets hogere rente, maar wel met een korte looptijd. U hebt dan dus een goedkopere lening afgesloten.

Voorwaarden
Natuurlijk moet iedere lening die wordt afgesloten terugbetaald worden. Sluit een lening af waarbij u niet gestraft wordt op het moment dat u deze eerder wilt afbetalen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u een financiële meevaller hebt en dat u uw geldlening eerder wilt aflossen. Op het moment dat een geldverstrekker u straft op het moment dat u meer aflost kan zorgen voor vervelende extra kosten waar u niet mee geconfronteerd wilt worden. U kunt dus eigenlijk het beste een boetevrije lening afsluiten.

Kleine lettertjes
Helaas kennen veel goedkope leningen veel kleine lettertjes. Let daarom extra goed op alle voorwaarden en kleine lettertjes bij het afsluiten van een lening. En mocht u vragen hebben, neem dan meteen contact op met de geldverstrekker waar u van plan bent een geldlening af te sluiten. Wil deze u niet helpen of staat deze u niet vriendelijk te woord? Kies dan voor andere geldverstrekker, goedkoop geld lenen is namelijk bij diverse leningverstrekkers mogelijk.

Goede service
Een lening die u afsluit moet echt bij uw persoonlijke situatie passen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Het is dan ook belangrijk om voor een geldverstrekker te kiezen waarbij u kunt rekenen op een goede service. Mocht u een lening willen afsluiten die past bij uw situatie en hier hulp bij nodig hebben (financieel advies) of mocht u tussentijds vragen hebben, dan moet de geldverstrekker voor u klaar staan om u te helpen. De beste service is wanneer u niet alleen goed geholpen wordt, maar dat de hulp ook nog eens gratis is (of tegen hele lage kosten). Een geldverstrekker met bijvoorbeeld een duur 0900-nummer is natuurlijk niet prettig.

Eenvoudig besparen
De beste mogelijkheid om eenvoudig te besparen op uw lening is door de rentes van leningen te vergelijken. Een andere goede mogelijkheid is om te letten op de bijkomende kosten van een lening. Kiest u bijvoorbeeld voor een geldverstrekker waarmee u gratis contact op kunt nemen, dan scheelt u dat bijvoorbeeld telefoonkosten. Een ander voorbeeld: wanneer u een lening afsluit inclusief overlijdensrisicodekking, dan hoeft u bij uw lening geen aparte verzekering af te sluiten, waardoor u ook geen extra kosten hoeft te maken.

Let op! Niet halal, wel zeer goedkoop!