Je hebt vast en zeker al gehoord van een hypotheek en je hebt waarschijnlijk wel ongeveer een idee hoe het in zijn werk gaat. Toch nemen we bij deze even de tijd om verder op deze vraag in te gaan. De definitie van een hypotheek gaat als volgt: een hypotheek is een geldlenening met een onroerend goed (meestal: een huis) als onderpand. Het huis als onderpand is een object die zijn waarde behoud en naar verwachting gedurende de looptijd van de hypotheek verder in waarde zal toenemen. Door dit onderpand zal de geldverstrekker meer vertrouwen hebben in de lening en graag zaken doen met u.
Soorten hypotheken
Er zijn een aantal verschillende soorten hypotheken, hier geven we een kort woordje uitleg over deze hypotheken:
– Aflossingsvrije hypotheek: Bij deze hypotheek betaalt u enkel de rente als maandlast. Het geleende bedrag betaalt u terug als u de woning opnieuw verkoopt.
– Annuïteitenhypotheek: Hierbij betaald u maandelijs een vast bedrag, genaamd annuïteit, terug tot het einde van de looptijd.
– Beleggingshypotheek: Dit is een aflossingsvrije hypotheek waarbij u rechtstreeks een premie stort in beleggingsfondsen. Het resultaat is dus vooraf niet bekend waardoor u een restschuld kunt bekomen aan het einde van de looptijd.
– Groene hypotheek: Als uw woning aan bepaalde eisen beantwoord, kun je met deze hypotheek een korting krijgen op de rente van één tot twee procent. Dit geldt in de meeste gevallen slechts voor een deel van de hypotheek.
– Krediethypotheek: Deze valt te vergelijken met een doorlopend krediet. Uw bank bepaald hoeveel u maximum kunt opnemen. Gedurende de overeenkomst kunt u geld opnemen tot deze maximum en ook weer terugstorten.
– Levenhypotheek: Een aflossingsvrije hypotheek die wordt afgesloten in combinatie met een levensverzekering.
– Lineaire hypotheek: Hypotheek waarbij de maandaflossingen steeds lager worden.
– Seniorenhypotheek: Hypotheek voor ouderen zonder overlijdensrisicoverzekering, handig omdat deze verzekering zeer hoog is op latere leeftijd.
– Spaarbeleggingshypotheek: Combinatie van een belegginshypotheek en een spaarhypotheek.
– Spaarhypotheek: Aflossingsvrije hypotheek waarbij u via een levensverzekering spaart voor het aflossen aan het eind van de looptijd.
– Halalhypotheek: Een hypotheek waarbij u geen rente hoeft te betalen. Geschikt voor Moslims die van de Islam (Koran) geen rente mogen betalen bij het lenen van geld.
Waarom heeft de kredietverstrekker een onderpand nodig?
De kredietverstrekker heeft niet altijd een onderpand nodig. Wel is het veel slimmer om dit wel te doen. Door een onderpand te voorzien van uw lening heeft de kredietverstrekker iets om op terug te vallen indien je de lening niet zou afbetalen. Dit geeft ze meer zekerheid waardoor je veel sneller je lening zal krijgen en tevens ook aan een veel lagere rente dan wanneer je geen onderpand zou hebben. Betaal je je lening netjes af zoals overeengekomen dan zal de bank geen aanspraak kunnen maken op het onderpand en hoef je dus voor niets te vrezen. Tevens is het in de meeste gevallen ook niet nodig om bijkomende dure verzekeringen af te sluiten om de lening te verkrijgen.