Geld lenen zonder rente: is dat mogelijk?

Geld lenen zonder rente: speciaal voor moslims

Als je volgens de Islamitische leer leeft, zijn er diverse regels en richtlijnen waar je rekening mee dient te houden. Eén van deze regels is dat je geen rente mag ontvangen of betalen, omdat rente wordt beschouwd als een onaanvaardbare manier om een vermogen te vermeerderen. Over het algemeen is het niet zo moeilijk om deze regel van de Islamitische leer na te leven, maar als je een lening wil afsluiten kom je al snel in de problemen. Dit komt omdat er bijna alleen leningen zijn waar wel rente wordt gevraagd, waardoor deze leningen automatisch niet geschikt zijn voor moslims.

Geld lenen zonder rente met de halal lening

Als je een huis wil kopen, is het bijna niet mogelijk om dit te doen zonder een lening af te sluiten. Om te voorkomen dat moslims nooit een huis kunnen kopen of alleen een lening af kunnen sluiten door de regels van de Islamitische leer te negeren, is de halal lening op de markt gebracht. De halal lening is een speciale lening voor moslims, waarbij er geen rente wordt gerekend. Hierdoor is de lening uitermate geschikt voor moslims die geld willen lenen, maar niet tegen de traditionele Islamitische regels in willen gaan. Het is dus zeker mogelijk om geld te lenen zonder rente, als je maar kiest voor een halal lening.

Hoe werkt geld lenen zonder rente met de halal lening?

In plaats van rente te vragen bij het uitgeven van een lening, wordt er bij de halal lening een andere constructie gebruikt. Zo verstrekt de kredietverstrekker van de lening geld aan de aanvrager van de lening, waarna de aanvrager van de lening dit bedrag maandelijks in delen terug kan betalen. Hierbij wordt er geen rente betaald, maar vraagt de bank wel een extra bedrag om de lening te bekostigen. Leen je bijvoorbeeld 1000 euro, dan moet je 1100 euro rentevrij terugbetalen.

Let op! Niet Halal, wel erg goedkoop!!