Geld lenen rentevrij

Geld lenen is in sommige gevallen niet te voorkomen. Als je een huis wilt kopen zal je in hypotheek moeten afsluiten. Geld lenen rentevrij is voor sommige mensen een optie, maar hoe je dat dan precies: geld lenen rentevrij?

Wat is geld lenen rentevrij?

De naam zegt het eigenlijk al: je leent geld, zonder rente te betalen. Het rentetarief is hiermee 0%. Je kunt deze lening eigenlijk doorgaans alleen krijgen via vrienden of familie, maar dan is het wel van groot belang om een contract op te stellen.

Contract opstellen

Ook al leen je iets via een vriend of familielid: er zit altijd iets zakelijks aan. Er wordt namelijk een overeenkomst gesloten tussen beide partijen. In het contract staat dat het te lenen bedrag opeisbaar is. In deze meeste contracten staat omschreven dat je het leenbedrag in bepaalde termijnen terugbetaalt. De Belastingdienst voert ook regelmatig controles uit op het afsluiten van renteloze leningen.

Onmogelijk bij een financiële instelling

Het is onmogelijk om een lening zonder rente af te sluiten bij een financiële instelling. Een bank vraagt altijd rente. Kredietverstrekkers kunnen hiermee hun geld weer verdienen, dus heel gek is dat ook weer niet. Alleen wanneer er een Halal bank zal zijn is dit pas mogelijk. Tot die tijd is het roeien met de riemen die we hebben.

Handelszaken

Autodealers, elektronica- of meubelzaken bieden tegenwoordig ook regelmatig een rentevrije lening aan. Je kunt dit vaak onder bepaalde voorwaarden afsluiten. Ook hiervoor geldt dat er een contract wordt afgesloten. De lening heeft bijvoorbeeld een vaste looptijd en het gaat bovendien om een minimum bestedingsbedrag.

Schenking

Als ouders geld lenen aan hun kinderen, kunnen ouders een bepaald bedrag rentevrij schenken. Dit bedrag is jaarlijks ingesteld op maximaal 5277 euro. Dit bedrag geldt overigens voor beide ouders samen. Ook mogen ouders hun kinderen eenmalig 25.322 euro schenken, zonder hier belasting over te betalen. De voorwaarde is dan wel dat het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.