Wat is de gemiddelde periode voor een lening?

De gemiddelde periode van een lening hangt sterk af van het soort lening dat u aan wilt gaan. Over het algemeen is het gemiddelde voor een hypothecaire lening 20 jaar, een auto 5 jaar en kleinere aankopen binnen 1 jaar. Natuurlijk kiest u volledig zelf, afhankelijk van uw mogelijkheden, hoe lang u wilt afbetalen voor een lening. Een belangrijk criterium bij de keuze over de periode van een lening is het optimaliseren van het verband tussen de leninglasten en het gezinsbudget. De fiscale aftrek kan interessant zijn, maar meestal weegt dit voordeel niet op tegen de hogere rentekosten bij een lening over een langere periode. Deze fiscale aftrek kan in de toekomst ook altijd wijzigen.

Waarom zou je een lening over een kortere periode nemen?

Hoe korter de periode van uw lening, hoe minder interesten u zult moeten betalen. Niet alleen omdat er minder afbetalingen zijn, maar ook omdat de rentevoet een stuk lager zal liggen doordat er minder inflatie is. Betaal iets meer af per maand en je bent sneller van je lening af. Zo kunt u ook sneller een andere lening aangaan voor uw volgend project of bent u sneller leningsvrij waardoor u profiteert van een hoger gezinsbudget.

Waarom zou je een lening over een langere periode nemen?

Sommigen opteren ook voor een lening over een langere periode. Meestal is dit het geval als iemand bijvoorbeeld een lening aangaat voor een huis en weet dat dit waarschijnlijk de enige lening is die hij zal afsluiten. Dan beslis je dat je liever iets langer afbetaalt, en meer rente betaald, maar wel lagere maandelijkse aflossingen hebt. Waardoor je iedere maand meer budget hebt om andere dingen te doen. Ouderen kunnen een lening nemen tot de periode van hun pensioen, zodat ze tegen de pensioenleeftijd geen schulden meer hebben af te betalen en zorgeloos van hun pensioen kunnen genieten.

Wat is nou de algemene conclusie?

De algemene conclusie is dat u zelf kunt beslissen hoe lang u wilt afbetalen voor een lening. Maar het is slim om uw lening in een zo kort mogelijke periode af te betalen omdat u dan minder kosten hebt over de volledige lening. Weet u zelf niet wat de beste optie is? Bespreek dit dan met uw financiële instelling, vraag naar aflossingstabellen voor verschillende periode’s en maak een goedgeïnformeerde keuze. En let op, want een lening kost altijd geld. Kunt u het goed kopen zonder lening, overweeg dit dan tegenover de kosten van de lening.

Let op! Niet halal wel erg goedkoop lenen!


Cashper minilening