Islamitisch bankieren

Islamitisch bankieren in Nederland

Islamitisch bankieren staat voor het aanbieden van halal, verantwoorde of reine producten door financiële instellingen. Deze producten moeten altijd aan drie eisen voldoen, namelijk:

  1. De financiële instelling werkt niet met rente, omdat dit een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering is volgens de Koran. Worden er lening aangeboden, dan zijn deze leningen bij een bank volgens het principe van Islamitisch bankieren dus altijd zonder rente.
  2. De financiële instelling doet geen zaken met onethische bedrijven, zoals bedrijven die varkensvlees aanbieden of actief zijn in de gokbranche.
  3. De financiële instelling doet niet aan speculatie, want speculatie is niet toegestaan volgens de Koran.

Door de stijgende vraag naar financiële instellingen die handelen volgens Islamitisch bankieren, zijn er steeds meer banken in Nederland die op deze manier handelen. Bij deze banken vraag je bijvoorbeeld geen lening aan met rente, maar wordt er een extra tussenstap gemaakt. Zo koopt de bank het product dat de lener graag wil hebben, om het product vervolgens aan de lener te verkopen met een opslag. Technisch gezien wordt er dus geen rente gebruikt, maar kan de klant het bedrag alsnog in termijnen terugbetalen door middel van een lening. En omdat op deze manier zelfs hypotheken aangeboden kunnen worden (een Halal hypotheek genoemd), hebben moslims in Nederland met Islamitisch bankieren alle opties die mensen met andere geloofsovertuigingen ook hebben bij het afsluiten van een lening.

 Waar kan ik Islamitisch bankieren in Nederland?

Zoals al eerder vermeld, is de markt voor Islamitisch bankieren in Nederland in opkomst. Er worden steeds meer financiële instellingen in Nederland geopend die volgens dit principe van bankieren werken, maar er zijn ook steeds meer Nederlandse banken die gaan experimenteren met deze vorm van bankieren.

Enkele banken waar je in Nederland terecht kunt voor Islamitisch bankieren, zijn de Marokkaanse banken Attijariwafa Bank en de Chaabi Bank. Deze banken openen steeds meer vestigingen in de Randstad, zoals in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Woon je niet in deze steden en wil je toch gebruik maken van de voordelen van Halal bankieren? Dan kun je ook gebruik maken van enkele experimenten van Nederlandse banken, zoals de Rabobank, die onderzoeken of Halal bankieren ook interessant is voor hen. Waar je in ieder geval op moet letten, is dat de financiële instelling waar je mee in zee wil gaan wel aan de drie voorwaarden in het begin van dit artikel voldoen. Voldoet een financiële instelling niet aan deze voorwaarden, dan is deze bank niet Halal en kun je hier dus niet terecht voor zuiver Islamitisch bankieren volgens de Koran.